PIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM
przepis własny // 1 porcja
~jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem)
~100g mielonego twarogu
~opcjonalnie cukier do sera (użyłam stewi)
~łyżeczka cynamonu
~czubata łyżka miodu
Piekarnik nagrzać do 180*C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać z cukrem (stewią) i cynamonem, następnie włożyć go w wydrążony środek jabłka. Przykryć jabłko odciętą 'czapeczką' , ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na ok. 30-35 min. w zależności od wielkości i twardości jabłka. Po upieczeniu przełożyć na talerz i polać miodem. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI (z miodem) :
już mam pare przepisów z twojego bloga do zrobienia , a tu ciagle nowe cuda ! świetne to jabłuszko , muszę je zrobić <3
OdpowiedzUsuńAle cudowne rajskie jabluszko :-)
OdpowiedzUsuń