sobota, 9 lutego 2013

PIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM




PIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM
przepis własny // 1 porcja

~jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem)
~100g mielonego twarogu
~opcjonalnie cukier do sera (użyłam stewi)
~łyżeczka cynamonu
~czubata łyżka miodu

Piekarnik nagrzać do 180*C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać z cukrem (stewią) i cynamonem, następnie włożyć go w wydrążony środek jabłka. Przykryć jabłko odciętą 'czapeczką' , ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na ok. 30-35 min. w zależności od wielkości i twardości jabłka. Po upieczeniu przełożyć na talerz i polać miodem. Smacznego!






WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI (z miodem) :

2 komentarze:

  1. już mam pare przepisów z twojego bloga do zrobienia , a tu ciagle nowe cuda ! świetne to jabłuszko , muszę je zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne rajskie jabluszko :-)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)