sobota, 26 stycznia 2013

BEZA TYLKO DLA CIEBIE

 Pierwsza beza. Od dawna się do niej przymierzałam! Jest przepyszna! Baardzo słodka, z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Idealna. Polecam!


BEZA Z SOSEM OWOCOWYM
przepis własny // 1 porcja

~jedno średnie białko 
~szczypta soli
~50g cukru (u mnie w różnych proporcjach: cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i cukier trzcinowy)
~do podania sos owocowy

Piekarnik nagrzać do 150*C. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (odwróćcie miskę do góry nogami i jeśli białko pozostanie na swoim miejscu to znaczy że jest dobrze ubite :)). Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią bezę. Piec ok. 25 min w 150* , następnie zmniejszyć temperaturę do 110* i piec jeszcze ok. 30 minut. Przełożyć na talerz i polać sosem owocowym (lub dobrać inne ulubione dodatki). Smacznego!
 



Wartość energetyczna bezy z sosem owocowym:

10 komentarzy:

  1. kiedyś kupowałam takie beziki malutkie na wagę... i nie dowierzałam że można to samemu upiec, ale na szczęście się ocknęłam i też czasem piekę jak mam za dużo białka i innych wypieków ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie że dodałaś, przepis już wiem co będzie u mnie jutro gościć na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myslalam, ze ta porcja jest co najmniej z dwoch bialek... ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszna. :)
    też myślałam, że przynajmniej z 2-3 białek jest :P

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne!
    wyszło Ci świetne :D
    na dniach koniecznie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda po prostu przepysznie, bezy kocham, więc przepis kiedyś na pewno wypróbuję ;p
    dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczna:) a ten sos owocowy musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)