sobota, 8 sierpnia 2015

dżem wiśniowy z kardamonem


Dzień dobry! :) Mam nadzieję, że moje dżemy jeszcze się Wam nie znudziły...bo mam dzisiaj przepis na kolejny! I w zanadrzu jeszcze jeden...i trudno mi obiecać, ze w tym roku już żadnego nie zrobię :) Uwielbiam robić dżemy. Niedawno Tato przyniósł całe wiadro wiśni - chyba ponad 5kg...przez 2,5h je drylowałam...Z kuchni wyszły dwa rodzaje dżemów - czekowiśnia (polecam, musicie zrobić!), ten na który przepis podaję dziś oraz nalewka i muffiny. Dodanie kardamonu do tego dżemu to był świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :)




DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM
przepis autorski // 5 słoików

~1,5kg wiśni (waga bez pestek)
~300-400g cukru
~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku)

Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym dżemem uważając, aby nie pobrudzić rogów słoika (miejsca na zakrętkę), odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:
Letnie owoce

6 komentarzy:

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)