DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM
przepis autorski // 5 słoików
~1,5kg wiśni (waga bez pestek)
~300-400g cukru
~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku)
Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym dżemem uważając, aby nie pobrudzić rogów słoika (miejsca na zakrętkę), odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Z pewnością fajnie przełamuje smak :)
OdpowiedzUsuńJuz sobie wyobrazam ten aromat ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAjj, gdyby tak mi się chciało taki zrobić...;)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie używałam kardamonu :)
OdpowiedzUsuń