środa, 31 lipca 2013

miodowa granola.



Zazwyczaj do granoli dodaję dużo 'smakowych dopełniaczy' w postaci suszonych owoców i orzechów. Teraz jednak zdecydowałam się postawić na prostotę i jedynie zmieszać płatki owsiane z miodem. Efekt? Jeśli lubicie owe płatki będziecie zachwyceni :) Przypieczone i chrupiące, z wyraźnym aromatem miodu, słodziutkie.
Jeśli taka granola jest dla Was 'za biedna', możecie dodać do niej po upieczeniu (lub przed pieczeniem) ulubione dodatki, jednak czasem warto postawić na minimalizm :)



MIODOWA GRANOLA
przepis autorski // ok. 300g granoli

~300g płatków owsianych
~90g miodu z cynamonem
~90g miodu leśnego
~3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)

Prościej być nie może - miód rozpuścić, płatki wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 170*C i piec granolę ok. 30 min, co ok. 10 min. mieszając, aby równomiernie się upiekła. Smacznego! :)




Na gorące dni jest idealna z jogurtem :)




W tym przepisie użyłam miodu z cynamonem i miodu leśnego, które możecie kupić



Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. O jest granola :D
    Z jogurtem najlepsza! Taka bez dodatków, mniam! Kiedyś dodałam słonecznik- prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wykorzystać mój miód z cynamonem i zrobić taką pyszną, zdrową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :)
    Jednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)