Zazwyczaj do granoli dodaję dużo 'smakowych dopełniaczy' w postaci suszonych owoców i orzechów. Teraz jednak zdecydowałam się postawić na prostotę i jedynie zmieszać płatki owsiane z miodem. Efekt? Jeśli lubicie owe płatki będziecie zachwyceni :) Przypieczone i chrupiące, z wyraźnym aromatem miodu, słodziutkie.
Jeśli taka granola jest dla Was 'za biedna', możecie dodać do niej po upieczeniu (lub przed pieczeniem) ulubione dodatki, jednak czasem warto postawić na minimalizm :)
MIODOWA GRANOLA
przepis autorski // ok. 300g granoli
~300g płatków owsianych
~90g miodu z cynamonem
~90g miodu leśnego
~3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
Prościej być nie może - miód rozpuścić, płatki wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 170*C i piec granolę ok. 30 min, co ok. 10 min. mieszając, aby równomiernie się upiekła. Smacznego! :)
Na gorące dni jest idealna z jogurtem :)
W tym przepisie użyłam miodu z cynamonem i miodu leśnego, które możecie kupić
na stronie anielskieprzysmaki.pl
Przepis dodaję do akcji:
dla mnie w sam raz:))
OdpowiedzUsuńO jest granola :D
OdpowiedzUsuńZ jogurtem najlepsza! Taka bez dodatków, mniam! Kiedyś dodałam słonecznik- prosto i pysznie :)
muszę wykorzystać mój miód z cynamonem i zrobić taką pyszną, zdrową granolę :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :)
OdpowiedzUsuńJednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam