A jeśli już o blogu mowa...dzisiaj chili&sugar obchodzi drugie urodziny! Nie wierzę jak ten czas szybko mija...Nie mam pomysłu na piękne podsumowanie... Chciałabym z całego serca podziękować Wam - czytelnikom za to, że jesteście! Dajecie powera do pisania i publikowania przepisów, do eksperymentowania w kuchni. Dziękuję za każdy komentarz, za każdą wiadomość, każde "lubię to" na FACEBOOK'U. W tym roku poznałam wiele kolejnych smaków, dań, wypieków - wydaje mi się że wypróbowałam ich już taaak dużo - a przede mną jeszcze więcej! Dlatego nie przestaję pisać i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi przygodami. Muszę także wspomnieć o fotografii. Sądzę, że przez ten rok zrobiłam duże postępy jeśli chodzi o fotografowanie jedzenia. Najszybszym porównaniem będzie obejrzenie posta urodzinowego dokładnie sprzed roku (klik) i porównanie go z dzisiejszym...Swoją drogą - cudowny zbieg okoliczności! Rok temu było ciasto marchewkowe i jest i dzisiaj :) Może stanie się to urodzinową tradycją bloga? Zobaczymy za rok...
P.S. Z okazji urodzin blog dostał prezent - tj. nowy wygląd :) Jak Wam się podoba? :)
CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODOWĄ GLAZURĄ
przepis autorski // tortownica śr. 20-22cm
~130g mąki pszennej
~4 jajka
~400g startej marchwi
~2 łyżki roztopionego masła
~1/2 - 3/4 szklanki cukru - w zależności jak słodkie ciasto chcecie
~łyżeczka proszku do pieczenia
~50g miodu
~opcjonalnie - łyżeczka cynamonu
Miód rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier i zmiksować ponownie (na najmniejszych obrotach), krótko - jedynie do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i (opcjonalnie) cynamonem, dodać marchew oraz masło i wymieszać wszystko delikatnie za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować wcześniej rozpuszczonym miodem. Piec 40-50 minut w 180*C. Smacznego! :)