Na początku września podjęłam decyzję, aby całkowicie przejść na wegetarianizm. Wcześniej jadłam jedynie białe mięso i to rzadko. Jako wegetarianka czuję się lepiej, poznaję nowe smaki, przygotowuje ciekawe potrawy (bycie wege to nie tylko i wyłącznie jedzenie sałatek!)...i wbrew pozorom - żyję. :) Nie będę się tu rozpisywać o wegetarianizmie, jeśli ktoś jest zainteresowany polecam poszperać w internecie (polecam też akcję "Zostań wege na 30 dni"). Na blogu już raczej nie będą pojawiać się mięsne przepisy, a będę starać się Was zainspirować wegetariańskimi, a często też wegańskimi daniami obiadowymi :) Zaczynamy! Na pierwszy ogień - makaron. Jest tak uniwersalny, że można dobrać do niego dodatki jakie tylko dusza zapragnie :) W tej wersji wykorzystałam niedawno opublikowany na blogu hummus, tahini (która jest notabene również składnikiem hummusu :)) oraz warzywa. Pysznie i zdrowo! :)
P.S. Wybaczcie mi te zdjęcia...Ale obiad o godzinie 17.00 skutkuje brakiem już światła dziennego...
MAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE)
przepis autorski // 1, ew. 2 porcje
~80g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle)
~2-3 łyżki (60g) hummusu
~garść pieczarek
~1/2 opakowania mrożonego brokuła (ok. 250g)
~3-4 łyżeczki tahini
~ulubione przyprawy
Makaron i brokuła ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli. Ugotowany makaron wymieszać z hummusem i pieczarkami, doprawić do smaku. Na wierzchu ułożyć brokuła i polać tahini. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji: