CIASTO MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ
lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica o śr. 18cm
~130g (szklanka) mąki pszennej
~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego', gdyż nadaje ciekawy aromat ciastu)
~2 jajka
~200g cukru
~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu)
~łyżeczka cynamonu
~1/2 łyżeczki kardamonu
~szczypta soli
~łyżeczka proszku do pieczenia
~60g jogurtu greckiego (lub innego gęstego)
~szklanka startej marchewki
Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z olejem, syropem cynamonowym (lub miodem) i jogurtem, po czym tę mieszankę dodać do mieszanki mąki. Wymieszać, a następnie dodać startą marchew i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Włożyć je piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i piec 40-45min, do tzw. suchego patyczka.
~180g cukru (lub więcej/mniej do smaku)
Ser utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie. Ja użyłam pozostałej marchewki (bo starłam jej trochę za dużo :)), ale można użyć orzechów, bakalii itp.) Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Akcja tęcza smaków 3: kolor pomarańczowy