niedziela, 15 marca 2015

najszybszy "barszcz" na świecie


Nie wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :)




SZYBKI "BARSZCZ" VEL ZUPA BURACZKOWA
przepis autorski // 1 porcja

~170g buraczków tartych Primavika
~1/2 - 1 szklanka bulionu warzywnego (szklanka wody zagotowana z kostką warzywną o dobrym składzie)
~ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosek

Gorący bulion łączymy z buraczkami, zagotowujemy, doprawiamy zupę do smaku i podajemy. Można posypać natką pietruszki. Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja V Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Wiosenny detoks

niedziela, 8 marca 2015

kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży


Witam Was w niedzielny poranek świeżym bochenkiem chleba ;) Zamarzył się Wam taki? Możecie mieć go w godzinę! Wystarczy, że wymieszacie kilka składników i włożycie chleb do piekarnika. Nie trzeba czekać aż wyrośnie, nie trzeba robić rozczynu... Tę godzinę możecie poświęcić porannej toalecie, a po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika pyszny, pachnący, świeży bochenek chleba i rozkoszować się tym smakiem :) Dzięki użyciu mąki kukurydzianej chleb ma piękny, słoneczny kolor, co jest bardzo pocieszające przy obecnej pogodzie za oknem... Nie wiem jak u Was, ale u mnie od kilku jest bardzo pochmurno, a wczoraj nawet padał deszcz... :( Już miałam nadzieję na wiosnę, a tu taka (niemiła) niespodzianka! Ale ale, nie odbiegajmy od głównego tematu, czyli chleba :) Jest bardzo smaczny, wilgotny. Nie ma chrupiącej skórki, ale to wcale nie odbiera mu uroku :) Ma za to chrupiące ziarenka słonecznika w środku :) Z powodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :)





KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE
lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm

~500ml maślanki naturalnej
~250g mąki kukurydzianej
~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com 
~2 jajka
~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!)
~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy)
~płaska łyżka soli (lub do smaku)

W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia na ok. 20 minut, następnie wyciągnij go z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Smacznego!