niedziela, 29 czerwca 2014

lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami


Nie wiem czy tylko ja, czy Wy też macie takie odczucia - latem odchodzi nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe...
Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :)




KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI
przepis autorski // tortownica o śr. 22cm

~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych, zawierają roślinny karagen)
~600ml wody
~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić.


~3 jajka
~2 płaskie łyżki mąki pszennej
~1 1/2 płaskiej łyżki kakao
~czubata łyżeczka kakaowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
~szczypta soli
~szczypta proszku do pieczenia
~4 łyżki cukru pudru

Przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec ok. 20-25 minut po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim biszkopt jeszcze na ok. 10-15 minut. Następnie wyjąć go z tortownicy, usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć do tortownicy biszkopt. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wylać ją na biszkopt, wysypać owoce i wstawić ciasto do lodówki aż galaretka nie stężeje całkowicie. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Smacznego! :)


czwartek, 26 czerwca 2014

brownie jest stworzone dla...


...truskawek!
Takie wrażenie odniosłam gdy spróbowałam tego ciasta. Głębokie, wyraziście czekoladowe brownie idealne łączy się z truskawkami. Duet idealny. Musicie tego spróbować! :)
Brownie jak to brownie ;) Zbite, wilgotne, czekoladowe...Samo w sobie bardzo bardzo dobre, ale teraz już wiem, że to pełnego zadowolenia brakowało jeszcze 'tego czegoś' i właśnie to odnalazłam :)





BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
przepis autorski // naczynie do zapiekania o wymiarach 20x12cm


~100g gorzkiej czekolady, dobrej jakości
~80g masła
~100g cukru
~2 jajka
~30g mąki pszennej
~ok.150g truskawek

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem. Do masy przesiać mąkę. Truskawki umyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia/posmarować masłem i wylać do niego ciasto, na wierzchu rozrzucić truskawki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut, po tym czasie wbić patyczek w środek ciasta - powinien wyjść suchy lub lekko oblepiony ciastem, jeśli ciasto będzie luźne, patyczek wejdzie w nie bardzo lekko i wyjdzie bardzo oblepiony ciastem trzeba jeszcze je dopiec, co ok.3 minuty sprawdzając czy 'już', bo brownie łatwo przesuszyć. Smacznego! :)


poniedziałek, 23 czerwca 2014

flaugnarde z truskawkami


Znacie clafouits? Jeśli tak, to flaugnarde jest tym samym, jedynie zawiera owoce inne niż wiśnie/czereśnie. Jeśli nie - clafoutis czy flaugnarde są to owoce zapiekane w cieście podobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie pasuje do wszystkich letnich owoców!




Przygotujcie się też na kilka innych truskawkowych pyszności, bo przy ostatnich odwiedzinach babcia obdarowała mnie wiadrem truskawek :)



FLAUGNARDE Z TRUSKAWKAMI
przepis inspirowany tym // naczynie żaroodporne o śr.21cm

~300ml mleka (użyłam sojowego)
~130g cukru (użyłam trzcinowego)
~3 jajka
~łyżeczka mielonej wanilii
~szczypta soli
~120g mąki pszennej
~truskawki - użyłam ok. 200g

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mleko, cukier, jajka i sól dokładnie zmiksować blenderem. Dodać wanilię, przesiać mąkę i wymieszać. Połowę masy wylać do formy i zapiec przez ok. 5 minut. Truskawki pokroić i wysypać na podpieczony spód, zalać pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 1h, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie bardzo oblepiony masą trzeba jeszcze je dopiec. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)





środa, 18 czerwca 2014

dietetyczne muffinki z masła orzechowego - bez mąki, cukru i tłuszczu // peanut butter muffins - flour, fat and sugar free


for english version scroll down
Witam wszystkich po przerwie! :) W Norwegii było wspaniale. Poznałam masę świetnych ludzi, zakochałam się w norweskich krajobrazach i tamtejszej czekoladzie :) Próbowałam brązowego sera z koziego mleka, który smakował jak ser o smaku słonej masy krówkowej! Na prawdę ciekawy smak, jeśli kiedykolwiek będziecie mieć okazję - próbujcie :) Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o moim blogu?
Na powrót mam dla Was genialny przepis. Czy muffiny mogą być zdrowe i niskokaloryczne, zrobione bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając ten z masła orzechowego) a nadal pyszne? Jeśli wątpicie w to stwierdzenie najwyższa pora spróbować muffin z tego przepisu! :)
Dodam jeszcze, że jedna muffina to mniej niż 100kcal, mało węglowodanów i dużo białka :)





MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU
przepis autorski // ok. 7-8 muffin

~100g masła orzechowego (użyłam domowego)
~średni dojrzały banan, ok. 120g
~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)), lub do smaku
~50ml mleka (u mnie sojowe)
~jajko
~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
~spora szczypta soli (pomijamy jeśli macie solone masło orzechowe)
~można dodać również posiekaną czekoladę/orzechy/suszone owoce jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)


Masło, banana (pokrojonego w plasterki), mleko i jajko miksujemy razem. Dodajemy stevię, proszek do pieczenia, sodę, sól (opcjonalnie), czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :)



I na koniec mały aromat Norwegii - Panorama Drammen:


wtorek, 3 czerwca 2014

wegańskie parówki w cieście francuskim


Szybka i dobra przekąska, super sprawa na imprezę :) Uwielbiam ciasto francuskie zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Jednak w pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej...
Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :) 


WEGAŃSKIE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
przepis autorski // 3 porcje

~120g ciasta francuskiego - po 40g na każdą parówkę
~opcjonalnie 3 plasterki wegańskiego sera, lub keczup do posmarowania od środka (ja podałam je z keczupem)

Parówki owijamy w ciasto francuskie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy do zezłocenia się ciasta, tj. ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:
Vege grillowanie  By Niejadek Zjadł Obiadek

niedziela, 1 czerwca 2014

migdałowe risotto ze szparagami


Wczoraj pisałam jak gotować (i nie tylko) szparagi. Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się przepisem, bo bardzo zasmakowało mi to połączenie :)


MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI
przepis autorski // 1 porcja

~1-1 1/2  szklanki bulionu warzywnego
~50g ryżu do risotto
~łyżeczka oliwy
~200g szparagów
~3 średnie pieczarki
~garść migdałów (ok.30g)
~przyprawy do smaku

W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać ryż i prażyć aż zarumieni się i zacznie ładnie pachnieć. Następnie delikatnie, powoli dodać 1/2 szklanki bulionu (będzie bryzgać więc można to zrobić np. stopniowo łyżką). Gdy ryż wchłonie już tę porcję bulionu dodać kolejne 1/2 szklanki i gotować do wchłonięcia płynu, dodać pozostałe 1/2 szklanki i gotować do końca, lub nie dodawać już więcej płynu. Szparagi również ugotować, pokroić na kawałki (można to zrobić przed ugotowaniem, będzie szybciej, ale główki szparagów wrzucamy pod koniec gotowania). Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na patelni. Ugotowane szparagi i pieczarki dodać do ryżu. Migdały z grubsza posiekać, podprażyć, dodać do risotta i wymieszać. Smacznego! :)